15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

11.07.2020 / 15:51 BiH - Podrška preživjelim

I 'Žene u crnom' u Potočarima odaju počast žrtvama genocida

I 'Žene u crnom' u Potočarima odaju počast žrtvama genocida
Arhiv

I ove godine "Žene u crnom“ iz Srbije došle su u Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida, kao i podršku preživjelima.

Aktivistkinja "Žena u crnom“ Staša Zajović kaže da im je stalo da danas budu prisutne u bolu i saosjećanju sa preživjelim žrtvama i porodicama ubijenih u genocidu, a posebno da izjave saučešće porodicama koje danas kopaju svoje najmilije.

-Mislimo da je jako važno da smo danas ovdje, i ne samo za žrtve genocida u Srebrenici, kao čin poštovanja i dostojanstva žrtava, nego i za nas same je bitno. To je za nas moralni čin. Moram da kažem da ne izražavam samo mišljenja 'Žena u crnom' nego mišljenje brojnih organizacija civilnog društva. Brojni građani i građanke Srbije se ne slažu sa onim što radi režim sa poricanjem genocida u Srebrenici i odbacivanjem odluka Međunarodnog suda pravde i sudskih činjenica - kazala je Zajović.

Pored "Žena u crnom" iz Srbije, u kompleksu Memorijalnog centra prisutan je veliki broj preživjelih žrtava koji su morali proći trijažu, obaveznu dezinfekciju ruku te nositi maske kako bi ispoštovali epidemiološke mjere koje su na snazi zbog koronavirusa.

U Memorijalnom centru Potočari u toku je vjerski program, a nakon toga uslijedi će nošenje tabuta od Musalle do mezarja gdje će svoj konačni smiraj pronaći devet ubijenih žrtava genocida.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo