0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

11.07.2020 / 15:25 BiH - Teške sudbine

Živi napuštaju Potočare, nišani ostaju da opominju na mrtve

Živi napuštaju Potočare, nišani ostaju da opominju na mrtve
Foto: Twitter

Članovi porodica žrtava genocida koji su danas u Srebrenici ukopali posmrtne ostatke svojih najmilijih polako napuštaju Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

I ove godine tuga se spustila nad tim gradom, tokom i nakon ukopa devet žrtava koje su ove godine, na 25. godišnjicu genocida, našle vječni smiraj u srebreničkoj dolini.

Iza njih, kao i svaki put, ostaje tišina dajući posebnu notu tužnom polju bijelih nišana.



A svaki nišan nosi svoju priču i ima svoje more prolivenih suza iz očiju onih najdražih koji su ostali da svjedoče o najtežim zločinima.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Nejra Lilić stala je uz mezar svoga oca. Posebno potresna fotografija današnjeg obilježavanja godišnjice.



Diplomirala je i došla da to kaže svome ocu. Bio bi ponosan da je vidi u svečanoj odori, ali to se neće desiti. Njihov "razgovor" danas je bio samo Nejrin monolog i ruka na očevom nišanu, umjesto  na njegovom licu, u njegovom zagrljaju.

Nejra je samo jedna od hiljada djece kojima je uskraćen topli očev zagrljaj, hladnom rukom zločinaca prije 25 godina.

Preživjelim žrtvama je vrijeme stalo, kažu kao da je jučer bio juli '95.

Musić: Danas je najteži dan, muža se sjećam kao da sam ga vidjela jučer

Preživjela žrtva rata iz Glogove kod Bratunca Hasiba Musić danas je, na 25. godišnjicu genocida, ukopala supruga Kemala Musića u Memorijalnom centru Potočari.



Kako je rekla za Fenu, njen muž 1995. godine je do slobodne teritorije krenuo putem smrti i na žalost nikada nije došao.

- Zdravlje me ne služi najbolje i zbog toga sam željela da supruga ukopam, mada tijelo nije kompletno. Kad sam išla na identifikaciju kao da sam ga jučer vidjela, tako su sjećanja oživjela. Zadovoljna sam što će moj suprug imati svoj mezar. Suprug je pronađen u Kamenici-Čančari i u Kozluku. Njegovo tijelo je pronađeno u dvije grobnice. Teško je, danas je najteže - kazala je Feni Musić.




Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježila 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji je ubijen 1995. godine.


Suljić je kao petnaestogodišnjak preživio put smrt do slobodne teritorije. U izjavi za Fenu je kazao da je tri sedmice trajalo pješačenje na tom putu.

- Kao i svake godine veoma je teško doći u Memorijalni centar Potočari i nažalost mnogo sam bližnjih izgubio u ratu. Većina njih je ukopana ovdje iako njihova tijela nisu kompletirana. Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer - kazao je on Feni.

U kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica danas je konačni smiraj pronašlo devet žrtava genocida.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo