14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

11.07.2020 / 14:30 BiH - Godišnjica genocida

Mnogi državnici poručili Srebreničanima: Nikada nećemo zaboraviti ubijene

Mnogi državnici poručili Srebreničanima: Nikada nećemo zaboraviti ubijene
Foto: Vijesti.ba
Brojni bivši i sadašnji državnici te predstavnici organizacija odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici video obraćanjima na programu obilježavanja 25. godišnjice u Potočarima, uz poruku da ubijene nikada neće zaboraviti i da će zauvijek čuvati uspomenu na njih.

Svi oni ukazali su na potrebu pomirenja i traganja za istinom, a njihovim obraćanjima završen je komemorativni dio programa u Potočarima.

Pored lidera vodećih svjetskih sila, evropskih i arapskih zemalja te čelnika susjednih država i regiona, u emotivnim govorima, takvu poruku poslali su i sadašnji te bivši državnici Kraljevine Belgije Philippe Goffin, Kraljevine Danske Jeppe Kofod, Češke Republike Tomáš Petříček, Republike Litvanije Linas Linkevičius, Luksemburga Xavier Bettel, Malezije Muhyiddin Yassin, Kraljevine Nizozemske Mark Rutte, Kraljevine Norveške Erna Solberg, Islamske Republike Pakistan Imran Khan, Kraljevine Španije Pedro Sánchez, Kraljevine Švedske Stefan Löfven, Austrije Alexander van der Bellen, Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev, Republike Finske Sauli Niinistö, Irana Hassan Rouhani, Njemačke Frank-Walter Steinmeier te Republike Slovačke Zuzana Čaputová.

Među govornicima bili su i predstavnici institucija Evropske unije i Ujedinjenih nacija Marija Pejčinović Burić (Vijeće Europe), Thomas Greminger (OSCE), David-Maria Sassoli (Evropski parlament), Charles Michel (Europsko vijeće) te Antonio Guterres (Ujedinjeni narodi).

Pridružili su se porodicama u njihov tuzi i onima koji se bore za istinu i pravdu uz poruku da će se nastaviti boriti protiv diskriminacije i netolerancije.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo