11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

11.07.2020 / 14:20 BiH - Mario Nenadić

Srebrenica bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina

Srebrenica bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina
Foto: Vijesti.ba
U Potočarima kod Srebrenice ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava. Ukop i komemoracija upriličeni su u uvjetima zaštite od pandemije, zbog čega je ovo i najtužnija dženaza do sada, jer neke porodice nisu bile u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže.

 

Ove godine, zbog provođenja mjera zaštite od koronavirusa, organizatori su sa kantonalnog nivoa pozvali samo premijere svih kantona, tako da je danas Mario Nenadić na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima predstavljao Kanton Sarajevo.

„Srebrenica je bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina koji su obilježili jednu epohu u modernoj svjetskoj istoriji. Srebrenica je također i simbol istrajne borbe za istinu i pravdu, borbe za bolju budućnost i stabilniji međunarodnopravni poredak“, poručio je premijer Nenadić.

Potcrtao je kako u srcima svih iskrenih Bosanaca i Hercegovca, Srebrenica uvijek izaziva tugu i beskrajno poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

„Uime gradjana Kantona Sarajevo, uime Vlade Kantona i u svoje lično ime, izražavam najiskrenije saučesće porodicama danas ukopanih devet žrtava, kao i Majkama Srebrenice i porodicama svih stradalih u srebreničkom genocidu, onih koji su ranije nađeni i ukopani, tako i onih za čijim se posmrtnim ostacima još traga“, istakao je premijer.

Nakon završetka komemoracije, sve delegacije su položile ljiljane na zajedničko spomen obilježje i poklonili se ubijenim Srebreničanima te prisustvovali vjerskom programu i dženazi.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici su ukopani: Sead Hasanović, Alija Suljić, Hasan Pezić, Hasib Hasanović, Zuhdija Avdagić, Bajro Salihović, Ibrahim Zukanović, Salko Ibišević i Kemal Musić. Među njima, najmlađi Salko Ibišević ubijen je u 23. godini života, dok je najstariji Hasan Pezić, imao 70. godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari sa današnjim danom su ukopani posmrtni ostaci 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo