7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

11.07.2020 / 13:48 BiH - Memorijalni centar

Klanjana dženaza u Potočarima, reis Kavazović uputio snažnu poruku

U Memorijalnom centru Potočari klanjana je dženaza za devet žrtava genocida u Srebrenici, čije će duše nakon 25 godina od zločina pronaći smiraj.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović je u svom govoru tokom dženaze poručio da se posljedice zla učinjenog u Srebrenici još uvijek osjećaju na mnogo načina, te da će otrov još dugo kružiti.

"Kolika je bila silina zla koja se obrušila na Srebrenicu govore nam i poteškoće s kojima se susrećemo i danas. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida i Srebrenice ne može lako savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti. No, život se obnavlja, istina razgoni tamu koja bi htjela vječno vladati ovim gradom. Vjerujem da će muslimani, katolici, Jevreji i pravoslavci naći način da razumiju jedni druge i da jedni drugima pomogne", kazao je Kavazović.

Potcrtao je da svi dobri ljudi sa svih strana trebaju pomoći Srebrenici, "ne tako što će šutjeti nego što će priznati odakle je zlo došlo".

"Srebrenica treba da postane mjesto kulture sjećanje na sve što se događalo devedesetih godina. Vjerujemo da su šehidi živi, da se raduju našem dolasku i svakoj fatihi koju im proučimo. Svaka posjeta je neprekinuti razgovor koji donosi smiraj onima koji jedni za drugima žude. Ostat ćemo okrenuti Bogu i miru. Budimo svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ, molitva, i da nema zastora između molitve i Uzvišenog Allaha", poručio je Kavazović.

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara.

U Potočarima su danas ukopani:

1. Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine,

2. Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine,

3. Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine,

4. Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine,

5. Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine,

6. Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine,

7. Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine,

8. Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine.

Za devetu žrtvu porodica je naknadno dala saglasnost.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo