6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

11.07.2020 / 12:22 BiH - Majke Srebrenice

Subašić uputila poruke zločincima, negatorima, Vučiću, politici, pravosuđu

Subašić uputila poruke zločincima, negatorima, Vučiću, politici, pravosuđu
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić prilikom današnjeg obraćanja na komemoraciji u Potočarima poručila je da nikad neće odustati od toga da zločinci koji su počinili zločin budu privedeni pravdi.

"Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvijek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite - ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći", kazala je Subašić.

Onima koji negiraju genocid rekla je da neće uspjeti, jer se majke Srebrenice i drugi koji se bore protiv negiranja genocida neće umoriti od te borbe.

-Generacije naše djece će nastaviti našu borbu, generacije koje kao i mi majke nisu odgajane na mržnji - naglasila je Subašić.

Pozvala je Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika da nametnu zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta.

-Zakon o zabrani negiranja genocida je prevencija da se ne desi novi genocid i rat koji bi pokosio Evropu i cijeli svijet. Nametnite zakon i zaštitite vrijednosti koje ste uspostavili u BiH. Time ćete poraziti ratne huškače i zaštiti naslijeđe koje ste nam ostavili, a to je Dejton. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesemo zakon, Rusija stavlja veto kao što je UN-u?, pitala je Subašić.

Političarima u BiH je poručila da grade mir i poštovanje.

"Gradite mir, gradite poštovanje i povjerenje, budite primjer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira".

Subašić je također pozvala Srbiju da izruči zločince koji su se tamo sklonili kako bi na taj način dokazala da nije učestvovala u kreiranju genocida.

"Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji jer daje utočište zločincima u Srbiji, šta više nagrađuje ih", kazala je Subašić.

Domaćem pravosuđu je poručila da nastave tamo gdje je stao Haški tribunal te da "ne prave nacionalni balans u BiH".

- Istina je naše najveće oružje. Mi majke tražimo istinu. Čekamo pravdu. Pomozite. Ne samo majkama Srebrenice, svim majkama da pronađu kosti svoje djece i da zločinci izađu pred lice pravde - poručila je Subašić.

(Vijesti.ba)


Izdvajamo