18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

11.07.2020 / 12:17 Regija - Predsjednik RH

Milanović: Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici

Milanović: Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom radu je pokazao je nedvosmislenu spremnost na borbu protiv minimiziranja i negiranja zločina genocida u Srebrenici, kao i zločina holokausta.

U svojoj poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici i da je on dokazan.

"Genocid u Srebrenici - sustavno, namjerno i brutalno ubijanje više od 8000 ljudi dogodio se prije samo 25 godina. U povijesti moderne Evrope, a pogotovo jedne države i naroda, bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, tako tragičan događaj, zato je još uvijek bolna rana i ispit naše ljudskosti. Osim iskrene sućuti koju danas upućujem, i to ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio", kazao je Milanović u svom govoru.

Kako je kazao, istina o genocidu mora biti prihvaćena.

"Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti. Važno je isto tako reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni. Odgovornost sviju nas je da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, ali još je veća odgovornost pred nama da obitelji žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im damo vjeru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti. I ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija europske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti", naveo je Milanović.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo