9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

11.07.2020 / 11:53 BiH - Francuski predsjednik

Macron: Prihvatiti prošlost, nema prostora za veličanje zločinaca

Macron: Prihvatiti prošlost, nema prostora za veličanje zločinaca
Foto: Vijesti.ba

Ovdje u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini desila se jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava odraslih i djece koji su likvidirani.

Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice, i izražavam im iskreno saučešće, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u svojoj videoporuci, emitovanoj na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija - rekao je Macron, prenose Vijesti.ba.

Ova neizbrisiva mrlja, ističe, tjera nas da tražimo istinu i pravdu, što je neophodno za mirni suživot različitih zajednica.

- 25 godina nakon ovih tragičnih događaja još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u BiH i regionu Zapadnog Balkana, koji je i dalje obilježen konfliktom iz 90-ih. Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za negiranje historije i revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemaljma u regionu koje su izrazile želju da se pridruže EU - jasan je Macron.

Naglašava da je evropski projekt izgrađen na temeljnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje među narodima, sloboda i demokratija. Ove vrijednosti su u samom središtu današnjih evropskih težnji, prenose Vijesti.ba.

- BiH i Zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu ali i da postignu pomirenje. Nadam se da pomirenje Francuske i Njemačke i izgradnja zajedničke evropske budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas, kao što je uvijek i bila, na vašem putu ka pomirenju, izgradnji budućnosti, mira, prosperiteta u ujedinjenoj Evropi - zaključio je Macron.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo