1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 2°C

11.07.2020 / 11:29 BiH - Britanski premijer

Johnson: Ne smijemo dozvoliti negiranje genocida

Johnson: Ne smijemo dozvoliti negiranje genocida
Foto: Vijesti.ba
Prije 25 godina, dok je u BiH bjesnio strašni konflikt već treću godinu, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svom tlu od vremena Drugog svjetskog rata.

Više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeni su u genocidu u Srebrenici, a preko 20.000 žena i djece nasilno deportovano.

Riječi su ovo britanskog premijera Borisa Johnsona u njegovoj videoporuci, emitovanoj na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

- Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i da izrazim podršku porodicama u njihovoj borbi za pravdu - rekao je Johnson.

Naglašava da veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za zločine i svoja nedjela, a postoje i oni koji bi radije da zaborave ili negiraju ono što se u Srebrenici desilo.

- To ne smijemo dozvoliti. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se ona nikada ne ponovi - jasan je Johnson.

Kaže da je ponosan, prenose Vijesti.ba, na ulogu koju je Velika Britanija imala u posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući i rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

- Nastavit ćemo da na taj način radimo uz vas kako bismo eliminisali predrasude i diskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve - zaključio je Johnson.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo