1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

11.07.2020 / 11:13 BiH - Mark Rutte

Genocid u Srebrenici naučio nas je da podjele i mržnja mogu voditi ka ultimativnom zlu

Genocid u Srebrenici naučio nas je da podjele i mržnja mogu voditi ka ultimativnom zlu
Foto: Vijesti.ba
Ako nas je genocid u Srebrenici ičemu naučio, to je da podjele i mržnja mogu voditi ka ultimativnom zlu, i stoga moramo učiniti sve što možemo da se to više nikada ne ponovi.

Poručio je to danas holandski premijer Mark Rutte u svojoj videoporuci, emitovanoj na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

- Prije 25 godina više od 8.000 nevinih dječaka i muškaraca ubijeno je u Srebrenici. Najgori zločin na evropskom tlu od kraja Drugog svjetskog rata. Prije 25 godina, a ja imam osjećaj da je to bilo jučer - kazao je Rutte.

Majke Srebrenice se i dalje pitaju kakvi bi ljudi postali njihovi sinovi, da li bi do sada imali svoje porodice? Međutim, svjestan je Rutte, pitanja su to koja nikada neće dobiti svoj odgovor.

- Bol i muka preživjelima Srebrenice, čije će duše uvijek nositi duboke ožiljke zbog užasa koji su pretrpjeli, horora koji su preživjeli. Za međunarodnu zajednicu koja nije mogla zaštititi ranjivu populaciju od ekstremne agresije i okrutnosti. Za Holandiju koja je kao dio međunarodne zajednice preuzela zadatak zbog kojeg će zauvijek biti povezana sa Srebrenicom. I za muškarce i žene Holandskog bataljona u UN-u koji su se osjećali nemoćnim u julu 1995., koje te uspomene još uvijek proganjaju. Nažalost, prošlost se ne može mijenjati, prošlost mijenja nas - potcrtava Rutte.

Naglašava da Srebrenica nikada neće biti završeno poglavlje, jer se i dalje rade identifikacije žrtava, odvijaju ukopi u Potočarima, majke tragaju za svojim sinovima...

- To je bolna istina, istina koju ne smijemo, ne možemo i nećemo ignorisati. Zato, glasno govorimo kada god to možemo protiv polarizirajuće retorike glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Ako nas je genocid u Srebrenici ičemu naučio, to je da podjele i mržnja mogu voditi ka ultimativnom zlu. Moramo učiniti sve što možemo da se to više nikada ne ponovi. Stojimo rame uz rame sa preživjelima koji će nositi bol i muku sa sobom do kraja svojih života. Danas glavu poginjemo u tišini - zaključio je Rutte.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo