31°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 17:59 BiH - Saopštenje za javnost

SDP: Uvođenjem izolacije Hrvatska diskriminira građane BiH

SDP: Uvođenjem izolacije Hrvatska diskriminira građane BiH

Najava ministra zdravstva Republike Hrvatske, Vilija Beroša, da će na granici biti uvedena izolacija za građane Bosne i Hercegovine predstavlja klasičnu diskriminaciju. Radi se o neutemeljenom jednostranom potezu na koji institucije Bosne i Hercegovine moraju...

...reagovati hitro i oštro i u najmanju ruku uvesti recipročne mjere. Apsurdno je da je Vijeće ministara BiH uvelo reciprocitetnu zabranu ulaska u BiH za građane EU, čime se nanosi isključiva, neposredna šteta za privredu Bosne i Hercegovine, naročito za biznise u oblasti uslužne djelatnosti.

Isto tako, ukoliko se Vlada Republike Hrvatske odluči na uvođenje izolacije, direktne posljedice će imati Republika Hrvatska u kojoj gosti iz naše države čine značajan udio u ukupnom broju turističkih posjeta i noćenja.

S obzirom na učestali potcjenjivački i diskriminatoran odnos Republike Hrvatske prema gostima iz Bosne i Hercegovine, nadamo se da će ovi postupci barem doprinijeti okretanju građana domaćem tržištu i održanju domaćeg turizma. Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da odmore provedu u našoj domovini, koja od Drine do Une, te od Save do mora nudi brojne mogućnosti i za mnoge od nas neotkrivena prirodna bogatstva.

Na ovaj način, povećanjem finansijskih tokova u Bosni i Hercegovini, svi možemo doprinijeti oživljenju domaćeg turizma i privrede uopće. Ako je stručno mišljenje ministra Beroša i Vlade Republike Hrvatske da dvojno državljanstvo i posjedovanje pasoša Hrvatske znače i imunitet na korona virus, pa se oni sa hrvatskim pasošem i dalje mogu nesmetano kretati između dvije države, nismo uvjereni u uspjeh Hrvatske u borbi protiv korona virusa. Zapravo, svojim dvostrukim aršinima trenutna vlast u Republici Hrvatskoj još jednom pokazuje da nisu daleko odmakli od ideja čiji poraz slobodarski svijet slavi 9. maja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo