19°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 15:49 BiH - 25. godišnjica

Izetbegović sa mladim SDA u 'Šetnji za Srebrenicu'

Izetbegović sa mladim SDA u 'Šetnji za Srebrenicu'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je sa aktivistima Asocijacije mladih SDA položio cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Važno je nikada ne dopustiti da padne sjećanje na genocid. Moramo se stalno sjećati i nikada ne zaboraviti žrtve i uvijek se boriti protiv tog zla. To se pretvara ne samo u negiranje zločina i genocida nego nažalost i u slavljenja genocida i nagrađivanju onih koje je Haški tribunal pravosnažno osudio – izjavio je Izetbegović.

Mladi su poručili da je uvažavanje presuda uslov za bolju budućnost posebno na području Srebrenice, ali i ostalim djelovima Bosne i Hercegovine. 

Njihova namjera je da utiču na svijest svojih vršnjaka kako bi se svi suočili sa istinom i prošlošću i doveli do toga da se poštuju žrtve genocida, kao i  priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

Polaganju cvijeća prethodila je "Šetnja za Srebrenicu" tokom koje je Izetbegović od Trga Alije Izetbegovića do Trga djece Sarajeva sa članovima Asocijacije mladih razmijenio mišljenja i odgovarao na mnoga pitanja mladih u vezi počinjenog genocida u Srebrenici. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo