12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 15:14 Crna hronika - Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Ostoje Prpoša za krijumčarenje migranata

Podignuta optužnica protiv Ostoje Prpoša za krijumčarenje migranata
Foto: Vijesti.ba

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ostoje Prpoša (1952.) koji se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, preko teritorije Bosne i Hercegovine, nezakonito transportirao ilegalne migrante, državljane Sirije.

Optuženi se tereti da je postupao protivno zakonima u BiH kao i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što je na području Prijedora, preuzeo državljane Sirije s namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

Optuženi Prpoš je otkriven i spriječen u izvršenju krivičnog djela od policijskih djelatnika MUP-a USK Bihać, koji su zaustavili vozilo kojim je upravljao, otkrili ilegalne migrante i predali ih Službi za poslove sa strancima BiH, a od optuženog uzeli novac, koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - krijumčarenje osoba, a optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.(Vijesti.ba)

Izdvajamo