9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

10.07.2020 / 14:23 BiH - Michel, Von der Leyen i Borrell

Zajednička izjava čelnika EU povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Zajednička izjava čelnika EU povodom godišnjice genocida u  Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Troje evropskih zvaničnika povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u zajedničkoj izjavi koju prenosi Ured Delegacije Evropske unije (EU) u BiH navode da je 11. juli datum obilježavanja jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije.

- Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još vode kao nestali - navedeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella.

- Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše Unije.

Dvadeset i pet godina kasnije, naša dužnost je da se sjećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i okrenuti prema budućnosti sa odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade sa cijelog zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti - naveli su također ovi zvaničnici.

Oni ističu da je Bosna i Hercegovina prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo, moraju biti dio puta naprijed​​. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. Svi lideri imaju odgovornost da osiguraju da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, predvode put ka pomirenju, istaknuli su ovi evropski lideri.

Na koncu su poručili da Evropska unija ostaje snažno opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan u cjelini u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasljeđa prošlosti jer je "njihova budućnost u Evropskoj uniji sve izvjesnija", kako su naveli. 



(Vijesti.ba)




Izdvajamo