18°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 12:03 BiH - Premijerka Škotske

Sturgeon održala komemoraciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Sturgeon održala komemoraciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici
Nicola Sturgeon / Vijesti.ba
Premijerka Škotske Nicola Sturgeon predvodila je komemoracije u Škotskoj povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Dobrotvorna organizacija „Sjećanje na Srebrenicuu Škotskoj“ održava niz virtualnih događaja o  širenje poruka o zločinima koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini.

Premijerka Škotske je istakla da se 1. jula, navršava se četvrt vijeka od najvećeg zločina na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata

- Imala sam ogromnu privilegiju da posjetim Srebrenicu i sretnem preživjele genocide, kao i članove njihovih  porodica koji se i dan-danas bore za očuvanje sjećanja na svoje najmilije. Bol i patnja koju su pretrpeli nezamislivi su, ali se trude   i uporni su da nastave stvarati bolji svijet.Zločini poput srebreničkog genocida ne događaju se preko noći. Kada je dozvoljeno mržnji i bahatosti da prodru u bilo koji dio društva, svi smo u riziku od manje mirnog i tolerantnog svijeta. Iako je prošlo 25 godina od kada im je život oduzet više od 8.000 muškaraca i dečaka, a mnoge žene i devojke pretrpele su grozne zločine seksualnog nasilja,  još uvek je važno da se sjećamo i razmišlimo o jednom od najmračnijih poglavlja Evrope. Srebrenički genocid se nikada ne smije zaboraviti i nikada ne smijemo dozvoliti da predrasude i netolerancije koje su dovele do takve brutalnosti ponovo prodiru u naše društvo- istakla je  Sturgeon.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo