15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

10.07.2020 / 11:00 BiH - Veliki broj zvanica

Češka: Emotivnom komemoracijom obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Češka: Emotivnom komemoracijom obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba
Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu održala je jučer komemoraciju u sjećanje na genocid u Srebrenici u historijskom praškom kinu Lucerna. Komemoracija je započela minutom šutnje i pozdravnim govorom ambasadorice Martine Mlinarević.

Uz ulomke iz drame Almira Bešovića kojeg su izveli mladi glumci zajedno s teatrologom, profesorom Hasanom Zahirovićem, pratio ih je fantastičan vokal Aide Mujačić, tuzlanske muzikologinje, a prikazan je i film Memorijalnog centra Potočari o iskustvu djece koja su preživjela genocid.

Uz veliki broj zvanica iz javnog i političkog života, komemoraciji je prisustvovao iznimno velik broj stranih ambasadora akreditovanih u Češkoj Republici, a posebno dirljiv trenutak je bio govor ambasadora Holandije koji je izrazio želju da kaže nekoliko riječi.

Isti dan u okviru aktivnosti Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, ambasadorica Martina Mlinarević susrela se s generalnim direktorom Mercedes Benza, Wolfgang Karl Bremmom, kojem je darovala fotografiju materijala pronađenih u devastiranoj tvornici Feros Srebrenica, nekadašnjeg proizvodnog giganta koji je radio kočione pločice za automobilsku industriju.

Ambasadorica je Bremmu uručila sliku koju je dobila godinama ranije iz Srebrenice, kao simbol vrijednih i umnih ljudi Bosne i Hercegovine prije rata, simbol izdržljivih i hrabrih heroja tokom rata i kao zalog za novu budućnost saradnje s mladim, uspješnim kadrovima bh. privrede. Bremm je bio iskreno dirnut pričom o tvornici u kojoj su tokom genocida streljanici civili.

Ambasadorica Mlinarević i Bremm razgovarali su o Bosni i Hercegovini i mogućnostima poslovne saradnje te dogovorili skori susret.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo