15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 10:50 BiH - Sjećanje na žrtve

Krenuo 8. biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica'

Krenuo 8. biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica'
Foto: FENA
U organizaciji Biciklističkog kluba Goražde jutros je iz grada na Drini krenuo biciklistički maraton "Goražde-Srebrenica“.

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.

- Ovo je osmi biciklistički maraton 'Goražde - Srebrenica' u kojem učestvuje ove godine 11 biciklista. Nekima je ovo tradicionalno učešće, dok ima i novih, mlađih biciklista koji su se vrijedno pripremali za ovaj događaj u namjeri da dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde Adnan Efendić.

Istakao je da su podršku u organizaciji maratona pružili privredni subjekti i institucije s područja BPK-a.  

- Biciklistički maraton će se kretati u dužini od 170 km a prolazi kroz općine Novo Goražde - Rogatica - Sokolac – Han Pijesak – Konjević polje – Milići – Bratunac sa odredištem u Memorijalnom centru Potočari, gdje je dolazak planiran večeras oko 19 sati. I na ovaj način želimo poslati poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Jučer su prema Srebrenici krenuli i goraždanski maratonci, a u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK Goražde, počast žrtvama genocida danas će biti odata "minutom za čovječanstvo“.

„Stani za čovječanstvo“ naziv je aktivnosti koja će biti realizirana tačno u podne. Iz Vlade BPK i Muftijstva goraždanskog pozvali su građane da se, ma gdje bili i ma šta radili u tom trenutku, zaustave na minut i tako odaju počast srebreničkim žrtvama.

U 12 sati ovim povodom biće zaustavljen i saobraćaj na Trgu branilaca grada, dok će se sa svih munara u isto vrijeme BPK učiti salla žrtvama genocida.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo