26°C
Mostar 33°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 10:23 Politika - Predsjednik FBiH

Čavara: Izborom CIK-a ruše se institucije demokratije

Čavara: Izborom CIK-a ruše se institucije demokratije
Marinko Čavara / Vijesti.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da izbor članova Centralne izborne komisije BiH protivdržavni čin kojim se ruše osnovne institucije demokratije i poručuje da se želi upravljati izbornim procesom.

- Ako se to želi sprovesti na nezakonit način, onda ulazimo u vrlo opasnu zonu nepoštivanja Ustava i zakona - istakao je Čavara.

On je za Večernji list, izdanje za BiH, rekao da CIK mora biti garant demokratski sprovedenih izbora, a ako to nije može se završiti u anarhiji.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čavara je naglasio da ista pravila treba da vrijede i za Travnik i druge sredine gdje su Hrvati u manjini, jer onako kako se traži zaštita za Bošnjake, principijelno je to zahtijevati za Hrvate.

- Stranke probosanske ili probošnjačke orijentacije u Mostaru su na lokalnom nivou tražile nacionalno rješenje, dok su istovremeno na višim nivoima, što je paradoks, protiv toga - rekao je Čavara.

On je naglasio da se, nakon Mostara, treba obezbijediti da Hrvati mogu birati predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u posljeratnom periodu u Federaciji BiH i BiH ukazuje da se ima nakana upravljati jednonacionalno i gotovo jednostranački, te da je jasno da se od toga neće odustati i da je samo pitanje kada će se za to stvoriti prostor.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo