3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

09.07.2020 / 21:18 Regija - Beč

Direktor Instituta Simon Wiesenthal primio delegaciju IFIMES-a

Direktor Instituta Simon Wiesenthal primio delegaciju IFIMES-a
Foto Ifimes: dr. Béla Rásky (lijevo) i dr. Zijad Bećirović
Direktor bečkog Instituta Simon Wiesenthal za studije holokausta dr. Béla Rásky primio je direktore Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] doc. dr. Zijada Bećirovića i Bakhatyara Aljafa u pratnji šefa stalne misije IFIMES-a u Austriji ...

... i pri međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču prof. dr. Anisa H. Bajrektarevića.


Foto Ifimes: dr. Béla Rásky (lijevo) i dr. Zijad Bećirović

Direktor bečkog Instituta Simon Wiesenthal za studije holokausta dr. Rásky zahvalio se gostima na posjeti i predstavio je djelovanja instituta i njegovu historiji vodeći goste kroz muzej Simona Wisenthala. U dužem razgovoru dr. Rásky predstavio je izazove sa kojima se suočavao i još uvijek suočava institut pri svom djelovanju. Predstavljajući program istraživanja pozvao je eksperte IFIMES-a, da sudjeluju i prijave se na projekte, koji će biti objavljeni jeseni 2020. Također je razgovarano o potpisivanju Memoranduma o saradnji (MoU).

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović zahvalio se dr. Rásky na prijemu i vremenu, kojeg je posvetio delegaciji instituta te naglasio, da pitanje istraživanja i procesuiranja ratnih zločina, genocida, a posebno holokausta mora biti stalni zadatak civiliziranog svijeta, jer na osnovu našeg odnosa prema prošlosti možemo da gradimo i našu budućnost. Nažalost, u regiji Zapadnog Balkana, koja je u nedavnoj prošlosti bila poprište ratnih sukoba, još uvijek imao pojedince, koji su počinjenitelji zločina ili veličaju zločine i zločince, a nisu sankcionirani, a pojedinci čak obavljaju i najviše državne funkcije. Zbog toga je naša zadaća, da povećamo opseg i kvalitet istraživanja, a posebno da skrenemo pažnju javnosti na rastući antisemitizam i negiranje holokausta i genocida, koji nažalost nije zakonski reguliran u pojedinim državama kao što je to Bosna i Hercegovina u kojoj je počinjen genocid u Srebrenici u julu 1995.godine, što je potvrđeno pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene na  području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu.


Foto Ifimes: Zijad Bećirović (lijevo),  Béla Rásky, Éva Kovács i Bakhatyar Aljaf

Na kraju posjete je vodstvo IFIMES-a pozvalao direktora dr. Ráskya, da uskoro posjeti institut i održi predavanje, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

Tokom posjete delegacija IFIMES-a imala je kraći susret i sa direktoricom programa istraživanja prof. dr. Éva Kovács.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo