15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

09.07.2020 / 20:03 BiH - Jović i Rousson

Francuska donirala BiH sistem za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

Francuska donirala BiH sistem za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nedeljko Jović i ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson potpisali su danas sporazum o donaciji sistema EVOFINDER u okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, ...

... a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva.

Taj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje svih policijskih agencija u zemlji, a kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka s drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

- Ta donacija za sigurnosne agencije u BiH olakšat će rad službenicima i već sada jača bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019. godine - kazao je Rousson.

Zamjenik ministra Jović zahvalio je ambasadoru Roussonu i Vladi Francuske za donaciju te naglasio da će oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agencija u BiH, a posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo