3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

09.07.2020 / 18:57 Regija - Tonino Picula

Šokantni prizori policije prema prosvjednicima u Beogradu

Šokantni prizori policije prema prosvjednicima u Beogradu
Tonino Picula / Vijesti.ba
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, ocijenio je šokantnim prizore "policijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda".

"Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom kao i najave novog policijskog sata nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa", priopćeno je iz Ureda Tonina Picule.

Picula ističe kako su slike nasilja građani Srbije i šire uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovito izvještavaju i o razmjerima pandemije covid-19.

"Razočarale su me bez ikakvih dokaza i temelja jučer izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dvije kolegice iz EP i Vijeća Europe potpirujem nerede u toj zemlji. Nažalost, rezultat je to nastavka represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji koja se očitovala i u neslaganju nekolicine zemalja članica EU da nastave otvarati pregovaračka poglavlja. Ovakva retorika ujedno podsjeća na Vučićevo umanjivanje važnosti EU materijalne i financijske pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije", navodi Picula.

On je pozvao vodstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

"Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije politike i vrijednosti su u direktnoj suprotnosti sa zajedničkim europskim vrijednostima", isitiče Picula.

On podsjeća da je kao zastupnik u Europskom parlamentu tijekom proteklih šest godina kontinuirano radio upravo na otvaranju perspektive članstva u EU zemljama zapadnog Balkana u cijelom nizu svojih dužnosti, osobito kao predsjednik radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj EP za preporuke o proširenju, te izvjestitelj za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III, a sve s ciljem osiguranja mira, napretka i trajne stabilnosti za sve zemlje u regiji.

"Zato smo i u preporukama za proširenje Europske unije na zapadnom Balkanu zatražili da demokracija i vladavina prava te ljudska prava i temeljne slobode ponovno postanu prioritet za proces proširenja. Tražimo da se poglavlja koja se odnose na pravosuđe, korupciju i organizirani kriminal, kao i poglavlja koja se odnose na poštovanje ljudskih prava, uključujući prava manjina, slobodu medija slobodu izražavanja prva otvore i zadnja zatvore.

Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osjetnom napretku na putu Srbije u Europsku uniju", zaključio je Picula.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo