15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.07.2020 / 18:44 Politika - Reakcije

DF: HDZ i SNSD žele ukinuti izbore, započeti haos i nasilje

DF: HDZ i SNSD žele ukinuti izbore, započeti haos i nasilje
Foto: Vijesti.ba
Današnje obaranje državnog budžeta glasovima zastupnika HDZ i SNSD, čime se pokušavaju odgoditi izbori je novi pokušaj gašenja demokratije i pljuvanje u lice kompletnoj međunarodnoj zajednici koja se zalaže za održavanje izbora, smatraju u DF-u.

- Dobro poznati plan koji je HDZ sa svojim partnerom SNSD-om želio provesti na prošlim izborima, a koji je glasovima građana spriječen, sada se nastavlja novim metodama, a jedini cilj je uništavanje institucija Bosne i Hercegovine i demokratije, kako bi se BiH prikazala kao nefunkcionalna država koja se treba raspasti, navode iz DF-a i dodaju:

- Pošto Čović na izborima nije mogao dobiti šta želi, i počinje gubiti moć u institucijama BiH, on bi da na izbore više i ne idemo. Sada je u tome dobio i podršku Milorada Dodika.

DF smatra da sve probosanske stranke moraju istrajati u zahtjevima za održavanjem izbora, i izdržati pritisak koji prave politički neprijatelji države kako bi zaštitili svoj destruktivni utjecaj u institucijama BiH.

- DF izražava žaljenje što su pojedine stranke poput SDP i NS bile suzdržane prilikom glasanja za budžet, što je preduslov za održavanje izbora. Smatramo da su tim nepromišljenim potezom dali vjetar u leđa rušilačkim politikama HDZ-a i SNSD. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će uvidjeti pogrešnost takvog suzdržanog političkog stava, stoji u saopćenju i dodaje se:

- Također, jednako je važno odbiti pozive ekstremno desničarskih stranaka poput NiP-a koje najavljuju nasilje u Sarajevu, a jasno je da se krivci za odgađanje lokalnih izbora ne nalaze u Sarajevu nego u centralama SNSD-a i HDZ-a u Banja Luci i Mostaru.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo