31°C
Mostar 35°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

09.07.2020 / 18:33 Svijet - Michel Barnier

'Značajne razlike' ostaju u pregovorima EU i Britanije

'Značajne razlike' ostaju u pregovorima EU i Britanije
Michel Barnier / Vijesti.ba
Šef pregovaračkog tim Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u četvrtak da "značajne razlike" postoje u razgovorima s Britanijom o novim odnosima dvije strane od 2021. godine.

Britanija je napustila EU u januaru i u zakočenom je tranzicijskom periodu s blokom – ostajući u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do kraja godine – kako bi dvije strane dobile vrijeme da stvore nove odnose na svim poljima, od trgovine do sigurnosti.

Pregovori do sada nisu uspjeli premostiti razlike oko ribarstva i garancija poštene konkurentnosti, između ostalih pitanja.

- Rasprave u ovoj sedmici potvrdile su da značajne razlike ostaju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Nastavit ćemo raditi sa strpljenjem, poštovanjem i odlučnošću – izjavio je Barnier nakon posljednjih razgovora u Londonu.

Pregovarači će se ponovo sastati u Bruxellesu naredne sedmice, ali je izvršni organ bloka, Evropska komisija, saopćila da će biti promjena u 2021. u razmjeni roba i usluga, u energetskoj i pravnoj saradnji, putovanjima i turizmu, bez obzira da li će biti sporazuma ili ne.

- Činjenica da Ujedinjeno Kraljevstvo neće više učestvovati u politici unije sa završetkom prelaznog perioda stvara barijere trgovini roba i usluga i prekograničnoj mobilnosti, i donijet će promjene koje ne postoje danas – navodi komisija u noti.        

- Neizbježni prekidi desit će se od 1. januara 2021. i rizik pojačanog pritiska na kompanije koji se već osjeća u epidemiji COVID-19 – dodaje komisija.

Komisija također traži od zemalja, kompanija i pojedinaca da se pripreme za preciznije carinske formalnosti za robe kojima se trguje između Britanije i bloka, da usvoje rigoroznije procedure za priznavanje saobraćajnih dozvola ili profesionalnih kvalifikacija, kao i strožije provjere putnika, između ostalih aspekata, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo