6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

09.07.2020 / 18:06 Regija - Hrvatski šef diplomacije

Grlić-Radman: Vučićeve optužbe nepotrebna teorija zavjere

Grlić-Radman: Vučićeve optužbe nepotrebna teorija zavjere
Gordan Grlić Radman / Cropix
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je kazao da ga je iznenadila izjava srbijanskog predsjednika koji je Hrvatsku i hrvatske medije prozvao da se naslađuju zbog prosvjeda u Beogradu, kazavši da je to "jedna nepotrebna teorija zavjere".

"Ta nas je izjava doista začudila (...) mislim da je to jedan izraz nepotrebne teorije zavjere", rekao je hrvatski šef diplomacije o izjavama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

On je jučer, zamoljen da komentira reakcije iz Hrvatske na prosvjede u Beogradu, kazao da "Hrvatima smeta jaka Srbija" te da je u hrvatskim medijima "vidio svakakve gadosti i vidljivo je kako koordinirano napadaju našu zemlju".

Hrvatski šef diplomacije je podsjetio da je jučer kazao da "podržava mir, red i stabilnost te rezultate demokratskih izbora" te da su "prosvjedi demokratsko pravo  građana, ali da trebaju biti mirni".

Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima.

"Mi smo u postizbornoj situaciji formiranja vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora kako bismo mogli raditi u interesu Hrvatske i hrvatskih građana", kazao je Grlić Radman.

Kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, nastavio je, bilo bi dobro imati u vidu činjenicu da bi za dobre bilateralne odnose Srbija trebala prije svega ispuniti međunarodne obveze, poput reciprociteta glede zastupanja hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima te odgovora na 1871 nestalog iz Domovinskog rata.

"Srbija je potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu kada su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Grlić Radman i upozorio da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.

Također, ističe Grlić Radman, Srbija bi trebala dati odgovor na nestale, njih 1871. "Mi moramo brinuti o obiteljima koje traže svoje i očekujemo konkretne rezultate."

"To je dobar put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ali to su na koncu i europske obveze i europski put Srbije", poručio je ministar i dodao da Hrvatska podupire europski put Srbije.

Rekao je i da će reakcija Hrvatske na Vučićeve izjave biti adekvatna, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo