14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

09.07.2020 / 09:12 Svijet - Nakon pada zbog epidemije

Francuska ekonomija na putu snažnog oporavka

Francuska ekonomija na putu snažnog oporavka
Foto: Vijesti.ba

Francusko gospodarstvo snažno će se oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u prvih šest mjeseci, koji su prouzročile mjere suzbijanja epidemije koronavirusa, objavila je u srijedu statistička agencija INSEE.

Drugo gospodarstvo eurozone vjerojatno se u drugom tromjesečju smanjilo 17 posto u odnosu na tri prethodna mjeseca, čime je INSEE potvrdio junskuu procjenu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su pale 5,3 posto.

U trećem tromjesečju gospodarstvo bi se trebalo oporaviti, uz procijenjenu stopu rasta od 19 posto, te porasti dodatnih tri posto u četvrtom tromjesečju, izračunali su u statističkom uredu.

Na kraju godine aktivnosti bi trebale biti od jedan do šesto posto niže u odnosu na pretkrizne razine, dodaju.

U cijeloj godini gospodarstvo će se smanjiti devet posto, najviše otkada su 1948. započela moderna istraživanja. Procjena je ipak nešto bolja od vladine koja je u najnovijim izmjenama ovogodišnjeg proračuna predvidjela 11-postotni pad.

Sredinom marta vlada je uvela mjere blokade među najstrožima u Europi, a postepeno ih je počela ukidati 11. maja kada je započeo "postepeni ali snažni oporavak" gospodarstva, objašnjava INSEE, prenosi SEEbiz.
 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo