30°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

08.07.2020 / 18:25 Politika - Hitnost u radu

Sattler, Nelson i Izetbegović otkrili detalje sastanka Kvinte i bh. vlasti

Sattler, Nelson i Izetbegović otkrili detalje sastanka Kvinte i bh. vlasti
Foto: Vijesti.ba

Upravo smo završili vrlo konstruktivan sastanak sa čelnicima Parlamenta BiH, kazao je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johhan Sattler).

- Glavna tema sastanka bila je da vidimo gdje stojimo i šta je do sada urađeno u svjetlu inicijative Predsjedništva BiH unazad tri mjeseca. Generalna ocjena je da je napredak koji je ostvaren je zadovoljavajući. Danas je završena i procedura kojom se omogućava održavanje izbora u Mostaru - pojasnio je Satler.

Dodao je da je jako puno tema za razmatranje.

- Iskoristili smo priliku da razgovaramo o brojnim inicijativama i zakonima koji su u proceduri. Zadovoljstvo nam je da smo od čelnika dobili uvjeravanje da se te stvari mogu realizirati do kraja septembra. Svakako prije održavanja izbora. Govorimo o zakonima koji uključuju Zakon o VSTV-u, Zakon o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i usvajanju strategija za rad na predmetima ratnih zločina - istakao je Satler.

Prema njegovim riječima, govoreći o lokalnim izborima jasno je da se oni ne mogu održati bez budžetskih sredstava.

- Dobili smo uvjeravanja da će se do 21. jula usvojiti budžet. Cijela zemlja žudi za iskorakom, građani žele da ova zemlja postane članica EU, a za to će nam trebati mnogo više dobrih rezultata kao što je to današnja finalizacije pitanja za održavanje izbora u Mostaru - zaključio je Satler.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson (Eric) čestitao je rukovodstvu Parlamenta BiH nakon što je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Ovim je i zvanično okončana procedura izmjena državnog Izbornog zakona kako bi se omogućilo građanima Mostara da nakon 12 godina izađu na izbore.

- Zadovoljstvo mi je bilo pridružiti se ambasadoru Satleru (Sattler) na današnjem sastanku sa rukovodstvom Parlamenta BiH i čestitati im na današnjem uspjehu. Napokon je omogućeno građanima Mostara da glasaju. Današnje djelovanje dalo je nadu građanima širom zemlje da je napredak moguć. Ohrabrili smo Parlament BiH da nastavi raditi na sljedećim pitanjima.

Prije svega mislim na usvajanje budžeta do 22. jula ove godine, također da rade na borbi protiv Covid-19 koji ima ekonomske i zdravstvene posljedice - istakao je Nelson.

Dodao je da su tu i ostala pitanja koja su bitna.

- To je poboljšanje poslovnog okruženja i poboljšanje situacije u vezi sa vladavinom zakona i pravnom državom. Hitnost je neophodna, građani, investitori i donatori su nestrpljivi - zaključio je Nelson.

Razgovarali smo prije svega o 14 evropskih prioriteta, oni će imati sastanak s raznim nivoima.vlasti, a danas su se odlučili da održe sastanak s rukovodstvom Parlamenta BiH, kazao je nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte potpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Požuruju nas naravno, ja očekujem kad je u pitanju 14 prioriteta jeste konačno aktivniji pristup aktivnostima Vijeća ministara. Dom naroda je na kraju proceduralnih puta, očekujemo da Vijeće ministara i Predstavnički dom da ubrzano rade i da se sustiže zaostatak koji već traje skoro dvije godine - kazao je Izetbegović.

Dodao je da nije bilo zaključaka osim da se svi trebaju potruditi.

Upitan da komentariše izjavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića koji je kazao da neće da zakaže kako sjednicu kako bi se formirala Komisija za evropske integracije, Izetbegović je kazao da to treba pitati Radmanovića.

- Ne bi rekao da je to rekao ozbiljno - istakao je Izetbegović.

On je komentirao i imenovanje na čelu OSA-e.

- Mislim da je Mehmedagić bio dobar direktor i da je OSA imala jako dobar rezultat. Morali bi imati da mijenjamo čovjeka. Očekujem da se ova stvar u vezi diplome raščisti i da Mehmedagić nastavi da radi dobar posao - pojasnio je Izetbegović.
Na pitanje o jučerašnjem sastanku u Istočnom Sarajevu, Izetbegović ističe da je lider HDZ-a u nekoj emociji dao izjavu o tome da je Uprava za indirektno oporezivanje hrvatska.

- Nije dobro da ja komentaram. Po meni je to.nespretna izjava. U ovoj zemlji ne bi trebalo da bude ni hrvatskih pošta, šuma, a kamoli hrvatskih uprava za indirektno oporezivanje. A zašto su 42 poslanika čekala dvojac da se o nečemu dogovori, nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali nemojte onda da bude kriv dvojac, mi smo na kraju krajeva nešto i riješili - istakao je Izetbegović.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo