8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

08.07.2020 / 11:25 BiH - Trgovina drogom

Akcija "Lipa": FUP uhapsio dvije osobe u Sarajevu

Akcija "Lipa": FUP uhapsio dvije osobe u Sarajevu
Arhiv / Vijesti.ba
Dana 07.07.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Lipa“, vezano za dokumentovanje lica i ...

...krivičnih djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. st. 1. Krivičnog Zakona  Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Općine Novi Grad Sarajevo, te je lišeno slobode lice iz Sarajeva inicijala M.Dž. (1980.) koje se sumnjiči za vršenje gore navedenog krivičnih djela.

Prilikom pretresa stana koji koristi osumnjičeni pronađena je i oduzeta određena količina NN materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „Amfetamin“, „Heroin“ i „Cannabis Sativa L“, a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem. Pored navedenog pronađena je i oduzeta vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni tel. i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili de dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osumnjičeni M.Dž. je kriminalistički obrađen uslužbenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti danas predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužiliaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o  izvršenim krivičnim djelima.

Istog dana lišen je slobode državljanin Alžira, inicijala H.H. (1988.), neposredno nakon što je izvršo kupovinu opojne droge od strane osumnjičenog M.DŽ., a koja je i pronađena kod istog prilikom ličnog pretresa.

Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet lica H.H. nakon čega je isto kriminalistički obrađeno, te predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu zbog krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu ove višemjesečne istage u prethodnom periodu lišeno je slobode i zadokumentovano više lica koji su vršili kupovinu opojne droge od strane osumnjičenog M.Dž..

S tim u vezi, dana 13.05.2020. godine lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A.D. (2001.), dana 21.05.2020.godine lišen je slobode državljanin Turske inicijala G.S.  (1989.), dana 01.06.2020.godine lišeno je slobode lice iz Sarajeva inicijala A.H. (2001.), dana 03.06.2020. godine lišena su  slobode dva državljana Maroka inicijala A.A. (1991.) i Y.E. (1994.), dana 16.06.2020. godine lišen je slobode državljanin Pakistana inicijala M.R. (2000.), dana 30.06.2020. godine lišneno je slobode lice iz Sarajeva inicijala H.H. (1997.).

Kod svih naprijed navedenih lica je prilikom ličnog pretresa pronađena i oduzeta opojna droga, koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, dok je protiv lica lišenih slobode podnesen Izvještaj o počinjeom krivičnom djelu nadležnom Tužilaštvu zbog krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije nastavlja aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo