15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 21:15 Politika - Predstavnički dom

Usvojene izmjene Izbornog zakona za Mostar

Usvojene izmjene Izbornog zakona za Mostar
Predstavnički dom državnog Parlamenta podržao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH za izbore u Mostaru.

Glasanju je prisustvovalo 35 zastupnika, 20 je glasalo za, 9 ih je bilo protiv i 6 suzdržanih. O ovom pitanju sutra će se izjasniti i Dom naroda BiH.

Predlagači zakona su SDA i HDZ, odnosno formalno poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH) je tokom rasprave kazao da je za SDP BiH potpuno neprihvatljivo "grubo ignorisanje institucija BiH na način da se pregovora sa samo dva politička subjekta, koji su već 20 godina uzrok problema, a ne faktor rješenja".

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH), kao jedna od potpisnica predloženog zakona, je kazala da razlozi koji su navedeni za donošenje ovog zakona leže prvenstveno u tome da se provede odluka Ustavnog suda za grad Mostar, koja je donesena 2010. godine, prema kojoj je Ustavni sud utvrdio odredbe koje su bile diskriminatorske u odnosu na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

- Nakon što Parlamentarna skupština nije izvršila svoju obvezu u smislu implementacije njihove odluke, Ustavni sud je 2012. godine stavio pomenute odredbe, koje nisu u suglasju ni sa Ustavom BiH, izvan pravne snage - kazala je Krišto, te podsjetila da se od tog momenta lokalni izbori u gradu Mostaru nisu proveli.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da je anomalija ovog teksta to da u prijedlogu zakona nisu propisani posebni vremenski rokovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

- S tim u vezi, bit će jako teško, skoro nemoguće, održati lokalne izbore u Mostaru u isto vrijeme, na isti dan kao u drugim krajevima BiH - naveo je Đonlagić.

Poslanica Alma Čolo (SDA) je kazala da, kao odgovoran poslanik, želi da omogući ljudima u Mostaru da imaju izbore.

- Oni su ih imali posljednji put 2008. godine i ti izbori su važili do 2012. godine - navela je Čolo.
Po njenim riječima, "osam godina nemamo Gradsko vijeće u Mostaru".

- Kriva sam ja, kriv je Halid Genjac, kriv je Nikola Lovrinović, a nije kriv sistem koji je sve to kreirao. Mi sad želimo to da popravimo, da omogućimo ostvarivanje izbornog prava u Gradu Mostaru - kazala je Čolo.  

Predsjedavajuća Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković Bursać je kazala da je bitno da građani Mostara, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaslužuju, kao što je to potvrdio Evropski sud za ljudska prava, da se održe izbori.

- Izražavam principijelan stav SNSD-a da podržavamo ono što se predstavnici dva druga konstitutivna naroda, odnosno stranke koje ih predstavljaju dominantno, dogovore. Nastojat ćemo, ukoliko zaista ne ide na štetu srpskog naroda, i da podržimo kroz glasanje - navela je Novaković Bursać.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo