22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 15:19 Svijet - Hulusi Akar

Neke zemlje pokušavaju koristiti NATO kao sredstvo protiv Turske

Neke zemlje pokušavaju koristiti NATO kao sredstvo protiv Turske
Hulusi Akar / Vijesti.ba
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar, u razgovoru za BBC u zračnoj bazi Misurata u Libiji, kazao je da zemlje pokušavaju koristiti NATO kao sredstvo protiv Turske.

Akar je rekao da podrška koju Francuska u Libiji pruža Khalifi Haftaru nije u skladu sa duhom savezništva te dodao da Francuska pokušava izazvati napetost sa Turskom da bi nadoknadila svoje političke greške.

Govoreći o tvrdnji da je turska mornarica maltretirala francuski brod u blizini libijske obale, Akar je rekao: "Ne samo da nismo maltretirali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na konvoj sa naša tri broda brzinom od 20 nautičkih milja ."

Dodao je da će u narednim danima NATO otkriti istinu o ovom događaju.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je rekao da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije.

- Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima - dodao je.

Akar je istakao da neke zemlje, kada su određeni potezi Turske u suprotnosti sa njihovim interesima, pokušavaju koristiti NATO.

- Neke zemlje, pojedinačno i individualno, koriste NATO  kao alat za prilagođavanje naših stavova i postupaka za koje smatraju da su u suprotnosti sa njihovim interesima - kazao je.

Akar se osvrnuo na napetost na Egejskom moru te rekao da Sporazum iz Laussane kaže da se 23 otoka neće naoružavati.

- Međutim, 16 od tih otoka su naoružale naše komšije - istaknuo je.

Kritikovao je grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo