28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 11:37 BiH - 25. godišnjica

Varhelyi: Genocid u Srebrenici još uvijek otvorena rana u srcu Evrope

Varhelyi: Genocid u Srebrenici još uvijek otvorena rana u srcu Evrope
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Evropski povjerenik za susjednu politiku i proširenje Oliver Varhelyi oglasio se uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Srebrenički genocid je još uvijek otvorena rana u srcu Evrope. Podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više nikada ne dogodi. Vrijednosti koje su tako dramatično narušene prije 25 godina sada su srž našeg angažmana na Zapadnom Balkanu", rekao je Varhelyi.

U svom obraćanju na online konferenciji "Sjećanje na Srebrenicu" kazao je kako je "genocid u Srebrenici najtragičniji događaj koji se dogodio na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata".

"Srebrenica nas poziva na odgovornost. Pravda se mora realizovati, a svi odgovorni za masakr se moraju suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina hitnije je nego ikada prekinuti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina", kazao je.

Varhelyi je poručio je kako na na Evropi da nauči lekciju iz Srebrenice i da srž njihovog djelovanja u BiH bude pravo na život, poštivanje ljudskog digniteta, slobode, demokratije i jednakosti.

"Evropska unija će nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu, te uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Kroz pristupni proces EU će nastaviti pratiti Zapadni Balkan ka pomirenju i regionalnoj saradnji kako bi izgradio mirnu i prosperitetnu budućnost za sve ljude u regiji", poručio je Varhelyi.(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo