8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.07.2020 / 08:22 BiH - Opravka lokomotiva

Veliki uspjeh: Željeznice FBiH stekle referencu i za tržište EU

Veliki uspjeh: Željeznice FBiH stekle referencu i za tržište EU
Popravljene lokomotive

Željeznice Federacije BiH i njeni inžinjeri izvršili su popravku i primopredaju dvije lokomotive  serije 1141, vlasništvo željeznica Republike Hrvatske - HŽ Carga.

Željeznice Hrvatske su nakon popravke izvršile pregled lokomotiva te potvrdile da su izvedeni svi radovi u skladu s ugovorom. Također, izvršene su i uspješne probne vožnje te su ispravne lokomotive vraćene Hrvatskoj na upotrebu.

Naime, dva nacionalna željeznička operatora iz BiH i Hrvatske, Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, koje su vlasništvo HŽ Carga.

Posao je urađen u Centralnoj radionici   Rajlovac koja je na ovaj način dokazala da su Željeznice FBiH sposobne za pruženje ovako složenih usluga opravke lokomotiva. Naimw, radi se o električnim lokomotivama proizvedenih prije 40 godina. Interesantno je da su ovo prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontuju u Centralnoj radionici ŽFBiH.

- Ovaj uspješno realiziran Ugovor, vrijedan 600.000 Eura, svrstava  ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i Centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regionu, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila. ŽFBiH time stiču referencu kako na regionalnom tako i na širem tržištu EU. Ponosni smo što su ovaj posao  uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po evropskim standardima, kaže predsjednik Uprave - generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

Osim toga Željeznice FBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga  generalne opravke  šinskih  vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100 % kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko Ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog  remonta i modernizacije šinskih vozila.

- U proteklih pet godina realizovali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla - za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom - za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične  lokomotive serije 732, Ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd, kaže Džafić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo