8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.07.2020 / 21:14 Svijet - Gabi Ashkenazi

Plan aneksije Zapadne obale nije na dnevnom redu vlade

Plan aneksije Zapadne obale nije na dnevnom redu vlade
Foto: Vijesti.ba

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi izjavio je u ponedjeljak da aneksija okupirane Zapadne obale sada nije na dnevnom redu vlade.

- To nije na dnevnom redu vlade ni danas ni sutra – izjavio je Ashkenazi za Kan Bet Radio, nekoliko dana nakon što je premijer Benjamin Netanyahu propustio ciljni datum kontroverznog plana prvobitno zakazanog za 1. juli.

Upitan da li je plan aneksije u potpunosti otkazan, Ashkenazi je izjavio: "Ne znam".

Ashkenazi, član centrističke stranke Plavi i Bijeli i Netanyahuov partner u koalicionoj vladi, izjavio je da njegovo ministarstvo priprema diplomatsku ocjenu mogućih implikacija takvog poteza.

On je kazao da je razgovarao s tridesetak ministara vanjskih poslova iz Evrope i s Bliskog istoka o planu i o njegovim implikacijama.

Ministarstvo odbrane priprema sigurnosne procjene a ministarstvo pravde razmatra zakonske implikacije, dodao je.

Netanyahu je ranije odredio 1. juli kao početni datum svog plana aneksije doline Jordana, dijela Zapadne obale, teritorije koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu u 1967. i koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

Netanyahu 1. jula nije davao nikakve izjave o odgodi ili otkazivanju plana. Njegov ured saopćio je da da će premijer raspravljati s američkim timovima "u narednim danima".

Izgleda da je plan odgođen nakon što Bijela kuća nije dala Izraelu zeleno svjetlo da krene s njegovom provedbom.

Palestinci i veći dio međunarodne zajednice osudili su plan i smatraju ga kršenjem međunarodnog prava, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo