22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 07:00 Politika - Izetbegović, Dodik i Čović

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a otkrili karte uoči današnjeg sastanka

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a otkrili karte uoči današnjeg sastanka
Foto: Vijesti.ba

U Istočnom Sarajevu danas će u 13 sati biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Najavio je to jučer medijima u Banjoj Luci Milorad Dodik, koji je rekao da postoji već ranije dogovorena primarna raspodjela funkcija na državnom nivou.

- Mislim da već postoji neka saglasnost o tome da se to uradi i da se dalje nastavi po tom dogovoru koji je ranije važio. A eventualno ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili da nešto urade na pojedinačnim mjestima, neka to otvore i pokušaju to riješiti. Ali da nemamo više blokada vezano za imenovanje - kazao je Dodik.
Mi smo, nastavlja, zainteresovani za dva mjesta - Regulatornu agenciju i SIPA-u, prenose Vijesti.ba.

- Ali, naravno, tamo ima već oko 5-6 mjesta koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati, koja isto tako treba da se stave na Savjet ministara i to pitanje završi - naglasio je Dodik.

Upitan da li su približeni stavovi kada su u pitanju imenovanja, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je rekao da treba svakome prepustiti da imenuje iz svoje kvote, „ne ulaziti u te stvari“. Kaže da se SDA do sada tako ponašala, izuzev kada je u pitanju bilo imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer je to bio neki zajednički prijedlog.

- Tu smo našli za shodno da intervenišemo. Ostalo, treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor - smatra Izetbegović.

Po njegovim riječima, „stalno imamo tu mantru od hrvatske strane da su ugroženi“.

- Ali kad stavite te brojke na papir, onda vidite da ustvari jedan narod kojem pripada po Ustavu 50 posto pozicija je sveden najčešće na 33, 35, 40 posto. Tako da kroz pregovore koje ćemo imati sa HDZ-om u vezi implementacije presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava iz Strazbura i to će biti jedna od tema - naveo je Izetbegović.

Dodao je da SDA “nikada ne traži ništa mimo onoga što je Ustav propisao i što je vladavina zakona“.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je da će se na sastanku pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje nijednog bošnjačkog kadra.

Čović je istakao da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih zvaničnika u Centralnoj izbornoj komisiji, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima Hrvata i HNS-a.

"Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istakao da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o privredi budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne

"To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja", naglasio je Čović.

Usvajanje budžeta

Izetbegović  je, upitan u vezi s usvajanjem budžeta institucija BiH za 2020. godinu, izjavio novinarima da ga malo zbunjuju izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da  budžet treba ići  u redovnu proceduru.

- Toliko se to dugo razvlači. Svi su imali do sada prilike kazati šta su trebali. Ministar Vjekoslav Bevanda je predložio takav budžet, ispred HDZ-a, faktički. Trebao je da unese i njihove stavove u to - naveo je Izetbegović.

Izrazio je nadu da neće ići stvari u tom smjeru, dodajući da „treba požuriti s budžetom da bismo stekli uslove za održavanje lokalnih izbora“.

Milorad Dodik kaže da će se budžet usvojiti i da ne treba vršiti nikakav pritisak na Parlament oko toga.

- Mislim da to ima svoju proceduru i da će se ta procedura provesti. Mi smo dali svoju saglasnost na nivou Savjeta ministara i Predsjedništva da taj prijedlog ide. Ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva da se to nešto mijenja, kombinuje nešto drugo, ovaj prijedlog budžeta koji je otišao iz Predsjedništva mi ćemo podržati - kazao je Dodik.(Vijesti.ba)


Izdvajamo