8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

06.07.2020 / 17:41 BiH - Posjeta Brčko Distriktu

Bukvarević: Borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi drugi

Bukvarević: Borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi drugi
Foto: FMBI - Vijesti.ba

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je tokom posjete Brčko Distriktu izjavio da će zbog specifičnosti tog područja biti predloženo da se urade izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i ..

...članova njihovih porodica tako da federalna Vlada budžetski pokriva boračku populaciju mlađu od 57 godina sa područja Distrikta, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi. 

U tom pogledu očekuje razumijevanje u Parlamentu Federacije BiH kada dođe do glasanja.  

Razgovor sa rukovodstvom brčanskog parlamenta i predstavnicima boračkih asocijacija Armije Republike BiH i HVO bio je usmjeren na ostvarivanje prava na "egzistencijalnu novčanu naknadu" za pripadnike Armije Republike BiH i HVO-a, koji su mlađi od 57 godina, a koji su bez zaposlenja i bilo kakvih drugih stalnih novčanih primanja.

- Usaglasili smo stav da borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi koji su iz ARBiH i HVO koji žive na području Federacije, odnosno da moraju biti ravnopravni - istakao je Bukavrević. 

Inače, izmjene Zakona trebale bi proći kompletnu proceduru do konca tekuće godine kako bi bile u primjeni od januara 2021. godine.

Predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić dodao je da će navedeno pravo ići na teret budžeta Federacije, dok će Distrikt i dalje finansijski pratiti sva već utvrđena izdvajanja ze boračku populaciju na području Brčkog. 

Podsjećanja radi, ministar Bukvarević je u petak boravio u radnoj posjeti Podrinju i borcima povratnicima u RS. Borci povratnici su također iskazali zahtjev da se kroz izmjene i dopune federalnog Zakona obuhvate i borci koji su povratnici u RS, bez obzira na godine starosti, kao i supruge umrlih demobiliziranih branioca bez primanja, saopćeno je iz resornog ministarstva.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo