8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

06.07.2020 / 17:36 Politika - Ruski uticaj

HDZ bez komentara na izjave ambasadora Rusije o NATO putu BiH

HDZ bez komentara na izjave ambasadora Rusije o NATO putu BiH
Foto: Vijesti.ba

Brojne su reakcije na nedavno datu izjavu ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova, koji je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

- Pokušaji da se "progura" integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost, zaprijetio je Ivancov.

Uočljivo je da reakcije na stav ambasadora Rusije nije bilo iz HDZ-a BiH koji uz SNSD veži za stranku koja je usko vezana za ruske inteese u BiH.

Tako je na novinarsko pitanje da komentira izjavu ambasadora Ruske Federacije u BiH da je guranje BiH u NATO zapravo prijetnja po sigurnost i stabilnost, jedna od čelnica HDZ-a Borjana Krišto danas odgovorila da to nije čitala te da ne bi komentirala ničije izjave.

Bilo bi naivno vjerovati da Krišto nije vidjela izjavu ruskog ambasadora, prije će biti da nije smijela iznijeti svoj i stranački stav.

Ambasade Rusije I HDZ su i po pitanju slanja Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel imali identičan stav, kada su sinhronizovano poručivali kako treba “formirati vlast, a ANP staviti na čekanje”. Da politika Čovićevog HDZ-a ima ruski rukopis po pitanju NATO puta BiH vidjelo se i u oktobru 2017. godine kada je HDZ BiH u državnom Parlamentu glasao protiv prijedloga Denisa Bećirevića o dinamiziranju aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu prema punopravnom članstvu u NATO savez.

Novembra iste godine Narodnoj Skupštini RS su delegati iz kluba Hrvata odlučili da ne podrže veto kluba Bošnjaka o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a. Ovime je HDZ nedvosmisleno poručio da slijedi proruski vojno-politički uticaj u Bosni i Hercegovini na štetu dinamiziranog NATO puta Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo