6°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

06.07.2020 / 17:33 Crna hronika - Kantonalni sud Sarajevo

Provođenje materijalnih dokaza Tužilaštva na suđenju Arslanagiću i drugima

Provođenje materijalnih dokaza Tužilaštva na suđenju Arslanagiću i drugima
Foto: Vijesti.ba

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) provođenjem i ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza Tužilaštva.

Prethodno se odbrana očitovala u vezi s izmijenjenom optužnicom koju je zastupnik optužbe, kantonalni tužilac Sead Kreštalica predočio na ročištu 29. juna, navodeći da su optužbe, koje se odnose na osobu koja je nedostupna pravosuđu (optuženi Amar Arslanagić koji se nalazi u SAD-u i za kojim je raspisana međunarodna potjernica), prebačene na ostale optužene.

Nadalje, odbrana ostaje kod navoda ranijih prigovora koji su se odnosili na neizmjenjenju optužnicu, odnosno optužni akt od 16. decembra, potvrđen 24. decembra 2015. godine, kojom se akteri slučaja terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem farmaceutske kompanije "Bosnalijek" d.d. Sarajevo u inkriminiranom periodu.

Optužnica, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici Bosnalijeka, ‘Brštanice’ d.o.o. Sarajevo i ‘Carpe Diem’ Sarajevo, a u sklopu poslovnih aranžmana između kompanije Bosnalijek i dviju potonjih firmi.

Prigovor u povodu izmijenjene optužnice uputila je i četvrtooptužena Aida Selvić, navodeći kako je u prvobitnoj bila spominjana u sklopu dvije, a u izmijenjenoj optužnici u pet tačaka, ocijenivši kako je to učinjeno na njenu štetu. Ostali optuženi su se pridružili navodima branitelja.

Inače, do izmjene optužnice u ovom predmetu došlo je usljed spomenutih okolnosti, odnosno činjenice da je postupak u odnosu na Amara Arslanagića razdvojen 2. novembra 2017., te da je šestooptuženom Izetu Arslanagiću izrečena presuda na temelju Sporazuma o priznanju krivnje 12. decembra 2016. godine.

U nastavku suđenja tužilac Kreštalica predočio je putem grafoskopa set materijalnih dokaza koji se odnosi na imovno stanje optuženih i članova njihovih porodica (prihode ostvarene u inkriminirano vrijeme, vlasništvo nad nekretninama i pokretnim stvarima) kao i na više ugovora i aneksa ugovora između Bosnalijeka i dviju spomenutih firmi te veći broj računa, odnosno fakturisanih usluga koje su firme - Brštanica i Carpe Diem pružale Bosnalijeku.

Radi se o ugostiteljskim i uslugama kupovine kancelarijskog materijala, sitnog inventara i druge robe, te uslugama održavanja apartmanskog naselja ‘Babin do’ na Bjelašnici, koje je u bilo vlasništvu Bosnalijeka, uključujući i usluge kućepaziteljstva, održavanja higijene, sitnih opravki i čišćenja snijega.

Između ostalog, prezentiran je i Zaključak Vlade Federacije BiH s 94. sjednice od 9. januara 2014. godine kojim je Vlada primila k’znanju Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u vezi zaštite državnog kapitala u Privrednom društvu Bosnalijek d. d. Sarajevo.

Brnitelji optuženih, advokati Edina Rešidović, Senka Nožica i Senad Kreho uputili su niz primjedbi u pogledu (ne)zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti prezentiranih dokaza.

Referirajući se u vezi s predočenim dokazima, odbrana je problematizirala način na koji je Tužilaštvo došlo do podataka o imovini njihovih branjenika, osporavajući nadležnosti Porezne uprave da postupa kao policijski organ, a pozivajući se na odredbe Zakona o Poreznoj upravi FBiH i Zakona o krivičnom postupku, koje su, prema mišljenju odbrane, prekršeni.     

Osim na aspekt zakonitosti dokaza, upućen je i prigovor u pogledu autentičnosti, pozivajući se na dokumente koji su predočeni u formi neovjerenih kopija, te relevantnosti, a usljed predočavanja materijalnih dokaza, koji se, kako odbrana navodi, ne odnose na period optuženja, te činjenicu da inspektori nikada nisu ušli u firme Brštanica i Carpe Diem.

Reagirala je i četvrtooptužena Selvić, usprotivivši se tvrdnji tužioca da je ona autor i potpisnica svih predočenih faktura.

Inače, glavni pretres u ovom predmetu počeo je s izvjesnim zakašnjenjem, zbog dezinfekcije sudnice povodom aktuelne pandemije koronavirusa.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli, kada bi trebao uslijediti nastavak provođenja materijalnih dokaza Tužilaštva.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo