28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

06.07.2020 / 16:15 Politika - Potpredsjednik SDA

Osmanović: Nadam se da će budžet institucija BiH biti usvojen

Osmanović: Nadam se da će budžet institucija BiH biti usvojen
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Adil Osmanović je danas u Sarajevu, komentirajući rezultate izbora u Hrvatskoj, izjavio novinarima...

...da je bitno da su održani demokratski izbori u Republici Hrvatskoj, te da su građani te zemlje rekli svoje.

- Čestitamo pobjednicima. Na nama je da kao Bosna i Hercegovina što je moguće bolju suradnju napravimo sa novim parlamentom i novom vladom Republike Hrvatske -  kazao je on.

Upitan o sastanku lidera SDA, HDZ BiH i SNSD, najavljenom za sutra, rekao je da "svakako treba napraviti veliki dio kompromisa sa svake  strane".

- Ono što je već duži vremenski period, možda unazad sedam, osam godina, to je da raspodjela funkcija na državnom nivou kad su u pitanju direkcije i agencije, nije u skladu sa popisom stanovništva. Bošnjačka kvota je u značajnoj mjeri umanjena. Ali pošto se prave kompromisi, treba naći najbolje rješenje da se ponude kvalitetni, sposobni kadrovi i da Vijeće ministara profunkcioniše u punom kapacitetu i Parlamentarna skupština također - smatra Osmanović.

Govoreći  o Prijedlogu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji bi se trebao naći na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, naveo je da bi on trebao biti razmatran po hitnom postupku, što znači bez amandmana. Izrazio je nadu da će budžet biti prihvaćen.

Na pitanje kada se može očekivati imenovanje ministra sigurnosti BiH, Osmanović je rekao da će sutrašnji sastanak lidera otkočiti to pitanje.

- Ako se sutra postigne kompromis, a mislim da hoće, onda je samo pitanje dana kada će biti postavljen ministar sigurnosti - kazao je Osmanović.

Upitan da komentira izjavu ambasadora Ruske Federacije u BiH da je "guranje" BiH u NATO zapravo prijetnja po sigurnost i stabilnost, Osmanović je odgovorio da je ona, prije svega, nekorektna.

- Ambasador Rusije bi trebao da podstiče pozitivne zakone koje je donijela Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH. Naši zakoni, pogotovo Zakon o odbrani BiH, podrazumijeva da se BiH kreće ka euroatlanskim asocijacijama. S te strane, ruski i svaki drugi ambasador bi trebao prihvatiti, kao u svakoj drugoj državi, zakone koji su doneseni i koji su na snazi - smatra Osmanović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo