15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.07.2020 / 15:28 Svijet - Andrzej Duda

Poljski predsjednik predložio zabranu za istospolne parove da usvajaju djecu

Poljski predsjednik predložio zabranu za istospolne parove da usvajaju djecu
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Manje od sedmicu dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj,  predsjednik Andrzej Duda predstavio je nacrt amandmana ustava kojim će istospolnim parovima biti zabranjeno da usvajaju djecu.

Predsjednik je u ponedjeljak potpisao zakonodavni prijedlog, koji će biti poslan parlamentu. Odredba bi trebala omogućiti bolju brigu o  sigurnosti i dobrobiti  djece, rekao je Duda, prenosi  dpa.

Da bi stupio na snagu, prijedlog bi trebao dobiti dvotrećinsku većinu u donjem domu i apsolutnu većinu u Senatu. Te uslove je teško ispuniti u trenutnom političkom okruženju.

Duda se kandidovao za drugi petogodišnji predsjednički mandat na kampanji socijalne potrošnje i konzervativizma u pitanjima životnog stila.

Predstavlja se kao branitelj porodičnih vrijednosti i govori protiv prava lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) zajednice da stupe u brak ili osnuju međusobno građanske sindikate.

Dudin liberalni protivnik, gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, također je rekao kako se protivi usvajanju za gej parove, iako je u prošlosti izrazio svoju podršku gej brakovima.

U nedjelju će se Duda i Trzaskowski natjecati u drugom krugu izbora. Ankete javnog mnijenja pokazuju podjednaku podršku  dvojica  kandidata, s blagom prednošću za sadašnjeg predsjednika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo