15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.07.2020 / 15:04 Politika - Dženan Đonlagić

Novim zakonom o javnim nabavkama do transparentnosti i manje korupcije

Novim zakonom o javnim nabavkama do transparentnosti i manje korupcije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić izjavio je danas u Sarajevu da je ta stranka uputila u parlamentarnu proceduru novi zakon o javnim nabavkama BiH čiji su glavni ciljevi transparentnost i borba protiv korupcije.

- Borba protiv kriminala i korupcije su istinske evropske vrijednosti i ovaj prijedlog zakona, institucionalno, u velikoj mjeri sprečava moguće zlouptrebe u oblasti javnih nabavki - istakao je Đonlagić.

Dodao je da taj zakon omogućava potpunu transparentnost cijelog procesa javnih nabavki u čemu odgovornost snosi ugovorni organ, zatim službenik za javne nabavke - što je novina koju predviđa zakon, te Agencija za javne nabavke BiH tako što će javnosti ponuditi sve elemente tog procesa.

Đonlagić je naveo da su potpuno izmijenjene odredbe koje se odnose na izuzeća od javnih nabavki koje sada veoma precizno tretiraju ta izuzeća, koja više ne mogu biti određena proizvoljno već su u cjelosti usklađena s evopskim direktivama iz te oblasti.

Naglasio je da zakon tretira i tzv. profesionalne ljude za ulaganje žalbi, koji su dosad usporavali ili obarali postupke javnih nabavki, tako što je taj proces poskupljen 10 puta.

- Također, novim zakonom je predviđeno da svaki pokušaj manipulacije ili zloupotrebe procesa javnih nabavki postaje krivično djelo, dok je po sadašnjem zakonu to samo prekršaj - potcrtao je Đonlagić. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo