0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

06.07.2020 / 14:09 BiH - Po hitnom postupku

'Djeca Boraca Srebrenice' traže da Inzko zabrani negiranje genocida

'Djeca Boraca Srebrenice' traže da Inzko zabrani negiranje genocida
Foto: Vijesti.ba

Facebook grupa 'Djeca Boraca Srebrenice' zatražila je, kao dio tima građanske inicijative 'Kluba 100-plus' odnosno peticije 8.372, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da po hitnom postupku najkasnije...

....do 11. jula nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

- Članovi FB grupe za kratko vrijeme prikupili su više od 1.000 potpisa. Još veći značaj te inicijative je u činjenici da su, na taj način, direktni potomci ubijenih Srebreničana zahtijevali od Inzka da se ubicama njihovih očeva ali i svima onima koji omalovažavaju genocid u Srebrenici, to zakonski trajno zabrani - navodi medijsku agenciju BHDINFODESK.

Facebook grupa 'Djeca Boraca Srebrenice' osnovana je prije nekoliko mjeseci. Ubrzo potom okupila je više od 4.500 članova. Pokretači platforme su dvoje mladih ljudi, potomci boraca Srebrenice Damir Cvrk iz Švedske čiji je otac Juso Cvrk, nažalost, prilikom proboja iz Srebrenice 1995. godine ubijen i Lejla Delić iz Engleske čiji se otac Mujo Delić uspio (jula 1995. godine) probiti do slobodne teritorije.

Članica 'Kluba 100-plus' Senada Softić-Telalović predala je u junu ove godine, u zgradi OHR-a u Sarajevu, peticiju sa 8.372 potpisa. Tom peticijom traži se, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Klub 100-plus čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 država, a peticiju će ostaviti aktivnom.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo