23°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 28°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

05.07.2020 / 08:46 Svijet - Parlamentarni izbori

Premijerka Novog Zelanda kreće u predizbornu kampanju

Premijerka Novog Zelanda kreće u predizbornu kampanju

Premijerka Novog Zelanda kreće u predizbornu kampanju, a popularnost koju je stekla odgovorom na pandemiju koronavirusa u zemlji mogla bi povećati izglede njezine Laburističke stranke na parlamentarnim izborima u septembru.

Započevši kampanju, u nedjelju je najavila dodatne financijske potpore malim poduzećima i nova radna mjesta u zemlji suočenoj s ekonomskom krizom zbog epidemije koronavirusa.

Njezina Laburistička stranka, koja vlada u koaliciji sa Zelenima i nacionalističkom strankom Novi Zeland Prvo, suočit će se s Nacionalnom strankom u kampanji u kojoj će, očekuje se, kao tema dominirati pandemija.

Ako se popularnost premijerke preslika na izborne rezultate, laburisti će moći samostalno voditi zemlju bez potrebe za koalicijom.

Brze i stroge mjere protiv širenja koronavirusa paralizirale su gospodarske aktivnosti i odvele zemlju u tehničku recesiju prvi put u desetljeću.

"Nije postojao priručnik za covid-19", rekla je Ardern na kongresu Laburističke stranke. "Nije bilo priručnika za oporavak."


Rekla je da će se sustav beskamatnih zajmova malim poduzećima, koji se trebaju otplatiti u roku godinu dana, produljiti do kraja godine te da će se stvoriti više radnih mjesta u području zaštite okoliša i infrastrukture unutar ranije najavljenog plana.

Mala i srednja poduzeća zaslužna su za otprilike trećinu BDP-a Novog Zelanda.

"Ne mogu se sjetiti perioda u našoj novijoj povijesti kada smo se kolektivno morali suočiti s okrutnom kombinacijom događaja, od terorističkog napada, vulkanske erupcije, globalne pandemije i sada financijske krize", rekla je Ardern.

U martu prošle godine na Novom Zelandu ubijen je 51 musliman u najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi, a u prosincu je poginula 21 osoba u vulkanskoj erupciji. Ona je svojim suosjećajnim i odlučnim vodstvom pridobila simpatije diljem svijeta.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo