10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

04.07.2020 / 18:40 Svijet - Američki predsjednik

Trump naredio izgradnju Nacionalnog vrta američkih heroja

Trump naredio izgradnju Nacionalnog vrta američkih heroja
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Američki predsjednik Donald Trump naredio je izgradnju "Nacionalnog vrta američkih heroja" kako bi obranio "veliku nacionalnu priču" od onih koji vandaliziraju spomenike, piše BBC.

Posebni tim ima 60 dana od Trumpove uredbe da predstavi planove, uključujući lokaciju vrta.

Trump inzistira da spomenici budu realistični, a ne "apstraktni ili modernistički".

Nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd ubijen prilikom privođenja u svibnju, prosvjednici su porušili brojne spomenike širom SAD-a.

Oštro kritizira rušenje spomenika povezanih s Konfederacijom

Ponajviše se ruše spomenici robovlasničkoj Konfederaciji, ali meta prosvjednika bili su i kipovi Kristofora Kolumba, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona te predsjednika Andrewa Johnsona i Theodorea Roosevelta.

Trump je oštro kritizirao rušenje bilo kakvih spomenika, pa tako i spomenika povezanih s Konfederacijom.

Dan ranije u govoru za Dan neovisnosti na planini Rushmore osudio je prosvjednike koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština.

Vrt, koji bi trebao biti smješten u prirodi blizu grada, trebao bi biti otvoren 4. srpnja 2026., stoji u Trumpovoj izvršnoj uredbi.

Trump je pozvao državna tijela i građanske organizacije da doniraju sredstva za izgradnju vrta.

Na Trumpovom popisu "povijesno značajnih" Amerikanaca nalaze se utemeljitelji SAD-a, poput Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, ali i graničar Davy Crockett, utjecajni evangelički propovjednik Billy Graham, bivši predsjednik i glumac Ronald Reagan te heroji Drugog svjetskog rata generali Douglas MacArthur i George Patton.

U vrtu će se također nalaziti spomenici crnačkoj aktivistici za ukidanje ropstva Harriet Tubman te Martinu Lutheru Kingu.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo