21°C
Mostar 30°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

04.07.2020 / 18:08 Politika - Reakcije

Bajrović: Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH

Bajrović: Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu, prokomentirao je za "Avaz" izjave ambasadora Rusije u BiH, koji se protivi ulasku BiH u NATO pakt, kazavši da će "integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost".

- Rusija vodi hibridni rat na teritoriju BiH od kraja 2014. kada je postalo jasno da će BiH napraviti korak naprijed ka NATO jer je tada uspostavljena vladajuća koalicija koja je dogovorila registraciju vojne imovine. Tokom 2015. je registrovana dovoljna količina vojnih lokacija što je dovelo do aktiviranja NATO MAP 2019. kada je poslan Program reformi - kaže Bajrović.

Dijelovi državnih aparata Srbije i Hrvatske su integralni dio ruskih operacija u BiH. Isto važi i za dio političkih aktera i medija u BiH,smatra on.

- Ne treba se iznenaditi ako Rusi krenu putem upotrebe sile po uzoru na propali puč u Crnoj Gori iz oktobra 2016. Rusi su razvili mrežu potencijalnih paravojnih aktera u RS u saradnjinsa SPC, osnažili veze sa vođstvom HDZ BiH, i sad su fokusirani na to da svoje partnere u Sarajevu integrišu u osovinu Dodik-Čović. Te aktere iz Sarajeva ćete najbolje prepoznati tako što omalovažavaju aktivaciju MAP-a slanjem Programa reformi - kaže Bajrović.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo