4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

04.07.2020 / 11:05 Politika - Predsjednik HDZ BiH

Čović: Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku

Čović: Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku
Foto: SRNA / Vijesti.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da će se u utorak, 7. jula, na sastanku sa liderima SNSD-a i SDA pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje nijednog bošnjačkog kadra.

Čović je istakao da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih zvaničnika u Centralnoj izbornoj komisiji, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima Hrvata i HNS-a.

"Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istakao da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o privredi budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne

"To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja", naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. jula usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te budžet institucija BiH po redovnom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

"Što se tiče kadroviranja i u Savjetu ministara i u parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema naše, partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. jula riješiti te probleme", dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo