3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 22:41 Svijet - Istanbul

Domar na suđenju rekao da je upalio pećnicu nakon Khashoggijeva ubojstva

Domar na suđenju rekao da je upalio pećnicu nakon Khashoggijeva ubojstva
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Zaposlenik saudijskog konzulata u Istanbulu izjavio je u petak pred turskim sudom da je morao upaliti pećnicu manje od sat vremena nakon što je saudijski novinar Jamal Khashoggi ušao u zgradu u kojoj je ubijen.

Zeki Demir, domar konzulata, dao je iskaz prvog dana suđenja u odsutnosti dvadesetorici saudijskih dužnosnika zbog Khashoggijeva ubojstva koje je izazvalo zgražanje diljem svijeta i narušilo imidž saudijskog prijestolonasljednika.

Demir kaže da su ga pozvali da dođe u konzulovu rezidenciju nakon što je Khashoggi ušao u obližnji konzulat radi dobivanja dokumenata, prenosi Hina.

"Ondje je bilo pet, šest ljudi...Zatražili su da upalim pećnicu. U zraku se mogla osjetiti panika", rekao je.

Khashoggi je nestao nakon što je ušao u konzulat radi dokumenata koji su mu trebali za vjenčanje u listopadu 2018. Neke zapadne vlade i CIA vjeruju da je ubojstvo naredio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, optužbe koje saudijski dužnosnici odbacuju.

Turski dužnosnici su rekli da je jedna od teorija koju policija istražuje da su se Khashoggijevi ubojice pokušali riješiti tijela tako što su ga spalili, nakon što su ga ugušili i raskomadali.

Optuženima se sudi u odsutnosti i teško je vjerovati da će ih Saudijska Arabija ikada izručiti. Rijad optužuje Tursku da nije surađivala u odvojenom, u velikoj mjeri tajnovitom suđenju u glavnom saudijskom gradu prošle godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo