13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

03.07.2020 / 18:15 BiH - Johann Sattler

Fena ima važnu ulogu u tačnom i kvalitetnom informiranju javnosti

Fena ima važnu ulogu u tačnom i kvalitetnom informiranju javnosti
Foto: Fena / Vijesti.ba
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je danas Federalnu novinsku agenciju (FENA), gdje je s direktorom agencije Elmirom Huremovićem razgovarao o značaju medija u demokratskom društvu i ulozi Fene.

Ambasador Sattler izrazio je zadovoljstvo nakon što je prvi put posjetio Fenu, agenciju o kojoj je, kaže, čuo mnogo, posebno pri tome naglašavajući da su nezavisni mediji osnova za demokratsko društvo.

- Potrebni su u mirnim vremenima, ali su posebno potrebni u kriznim vremenima. Vidjeli smo u posljednja tri, četiri mjeseca koliko je važno imati dobre, pouzdane, pravedne medije kada je u pitanju pandemija Covid-19 - dodao je Sattler.

Pojasnio je da je naglasak na kvalitetu i tačnosti informacija te kaže da mu je veoma drago što je to bio slučaj u Bosni i Hercegovini, a Fena je, naglašava, odigrala važnu ulogu u tome.

- Fena je izvještavala o svemu što se dešavalo u zemlji, o različitim žarištima koronavirusa, prenosila je uživo konferencije za štampu kriznog štaba. Mislim da to pokazuje kvalitetu medija. I ja vas podržavam da nastavite tako raditi - istaknuo je.

Ocijenio je i da je širenje informacija o tome šta znači postati dio Evropske unije, ključno, jer je potrebno da građani podržavaju ulazak u Evropsku uniju budući da to nije nešto što trebaju razumjeti samo političari i elite, nego je važna podrška stanovništva na koje taj proces utiče.

- Sada se to pretvara u pokret u BiH. Veoma je važno da mediji, uključujući i Fenu, izvještavaju o tome. Upravo sam vidio statistiku da imate više od hiljadu vijesti o EU integracijama u posljednjih godinu i pol. Mislim da je to vrijedno pohvale. Čak bi moglo doći do povećanja ovog broja zbog povećanja zakonodavnih pitanja o kojima će se raspravljati u narednom periodu - zaključio je Sattler.

Kako je istaknuo direktor Huremović, Federalna novinska agencija posvećuje veliku pažnju evropskom putu Bosne i Hercegovine i svim aktivnostima koje se poduzimaju na tom planu.

- Uvjereni smo da je uloga medija u tom procesu itekako važna. Drago nam je što ambasador Sattler dijeli ove stavove i prepoznaje Fenu kao značajnog saveznika na tom zajedničkom putu - kazao je Huremović.

Podsjetio je da Fena redovno prati aktivnosti Delegacije Evropske unije u BiH, vjerujući da je objektivno predstavljanje onog što članstvo BiH u EU donosi, zapravo, najbolji poticaj ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH na tom putu.

- Nadamo se, a o tome smo razgovarali i na sastanku, da postoje brojne mogućnosti zajedničkog djelovanja Delegacije EU i Fene, jer očito je da su nam ciljevi isti, a to je moderna i demokratska država Bosna i Hercegovina unutar Evropske unije - zaključio je direktor Fene Elmir Huremović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo