4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.07.2020 / 18:03 Regija - Potpisani sporazumi o saradnji

Vladajuća koalicija u Sloveniji 'podebljala' parlamentarnu većinu

Vladajuća koalicija u Sloveniji 'podebljala' parlamentarnu većinu
Arhiv / Vijesti.ba
Čelnici četverostranačke vladajuće koalicije u Sloveniji u petak su potpisali sporazume o suradnji sa Slovenskom nacionalnom strankom (SNS) Zmage Jelinčiča i s klubom manjinskih zastupnika, "podebljavši" tako većinu u parlamentu za novih pet zastupnika.

Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin i Aleksandra Pivec sa Zmagom Jelinčičem i dvama zastupnicima nacionalnih manjina potpisali su sporazum o suradnji na prihvaćanju zakona i drugih akata i dokumenata u iduće dvije godine, priopćeno je iz kabineta vođe koalicije i premijera Janeza Janše, prenosi Hina.

"Ovi sporazumi su utoliko važniji što unose stabilnost u vrijeme kad nas pokušavaju destabilizirati", kazao je Janša nakon potpisivanja sporazuma, naglasivši da je riječ o suradnji koja će biti dobrodošla i nužna u vrijeme prevladavanja ekonomskih posljedica koronakrize.

Jelinčičeva tri zastupnika, te Felice Žiža i Ferenc Horvath koji su u parlament izabrani na manjinskoj listi ojačat će većinu vladajućih u 90-članskom parlamentu s dosadašnjih 46 na 51 zastupnika, u situaciji kad lijevo-liberalna oporba priprema interpelacije protiv još nekih ministara.

Nevladine udruge i njihovi aktivisti već tjednima petkom održavaju prosvjede protiv vlade.

Kako navode slovenski mediji, Socijalni demokrati (SD) razmišljaju i o inicijativi da parlament glasuje o ustavnoj tužbi protiv premijera Janeza Janše kojemu predsjednica te stranke zamjera navodnu autoritarnost, ali i pritiske na pravosuđe i državno tužiteljstvo.

Potonja optužba protiv premijera vezana je uz Janšino nedavno pismo državnom odvjetniku u kojemu je tražio pokretanje postupaka protiv osoba koje na demonstracijama zazivaju "smrt janšizmu", što predsjednik vlade smatra osobnom prijetnjom koju bi trebalo uzeti ozbiljno i procesuirati po službenoj dužnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo