4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.07.2020 / 17:18 BiH - Posjeta Podrinju

Bukvarević u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji

Bukvarević u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji
Foto: Fena / Vijesti.ba
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u okviru posjete Podrinju, u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji.

Posjetio je Kemenicu i Bijeli Potok, te izrazio zadovoljstvo tim što predstavnici Islamske zajednice, boračkih organizacija i drugih institucija zajedno rade na projektu izgradnje obilježja za poginule borce, šehide i civilne žrtve rata.

- Ovdje u užem lokalitetu ima 14 masovnih grobnica. Ovaj dio je dao veliki doprinos u odbrani BiH. Velika je žrtva da u nekoliko mjesnih zajednica imamo 400 poginulih boraca, to sve traži veliko poštovanje i podršku - naveo je Bukvarević.

Najavio je da će Ministarstvo dati podršku izgradnji, ali i da će nastaviti saradnju sa demobilisanim borcima ovog kraja.

Tokom posjete i susreta sa predstavnicima demobilisanih boraca podsjetio je da je pokrenuta Inicijativa za izmjenu i dopunu federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca, u dijelu koji se odnosi na životu dob aplikanata koji su povratnici u Republiku Srpsku.

Prema važećem zakonu prava ostvaruju demobilisani borci iznad 57 godina, a cilj izmjene zakona je da pravo imaju svi povratnici u RS, bez obzira na godine. Osim toga, obuhvaćene su i supruge umrlih demobilisanih boraca koje nemaju drugih primanja.

Bukvarević je danas posjetio i Memorijani centar Potočari-Srebrenica gdje je odao počast žrtvama geoncida. Također, u Potočarima je potpisao Ugovor za podršku ovogodišnjoj manifestaciji sjećanja na genocid u Srebrenici, ali se i sastao sa Alijom Tabakovićem, kandidatom za načelnika Općine Srebrenica. Dao je podršku Tabakoviću naglašavajući da je kandidat koji bi pomogao borcima povratnicima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo