3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

03.07.2020 / 16:34 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan odbacio kritike zbog promjene statusa Aja Sofije

Erdogan odbacio kritike zbog promjene statusa Aja Sofije
Recep Tayyip Erdogan / Vijesti.ba
Kritike Turske oko eventualnog pretvaranja istanbulske znamenitosti, muzeja Aja Sofija, iz muzeja u džamiju „napad su na turski suverenitet“, izjavio je u petak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je predložio obnovu statusa džamije UNESCO-ovom  spomeniku svjetske baštine, građevini u srcu hrišćanskog vizantijskog carstva i muslimanske otomanske imperije, i trenutno jednom od najposjećenijih turskih spomenika.

- Optužbe protiv naše zemlje zbog Aja Sofije direktno pogađaju naša suverena prava – izjavio je Erdogan, reagirajući na brige  Zapada, posebno Grčke, Francuske i Sjedinjenih Država.         

-  Odlučni smo da nastavimo štititi prava muslimana, većinske vjere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vjera – dodao je on tokom zvaničnog otvaranja druge džamije u Istanbulu.

Turski sud u četvrtak je održao ročište oko ponovnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju. Sud će objaviti presudu u roku od 15 dana.

Turske vlasti saopćile su u ovoj sedmici da su „šokirane“ izjavom američkog državnog sekretara Mikea Pompea u kojoj traži od Erdogana da prekine realizaciju svog plana.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da  građevina iz šestog stoljeća, koja je stoljećima služila kao vizantijska katedrala prije otomanskog osvajanja Konstantinopolja u  1453. godini, mora ostati otvorena za sviju, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo