6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

03.07.2020 / 14:39 Ekonomija - Zlatko Jelić

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plate za mart za 855 radnika

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plate za mart za 855 radnika
Foto: FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju i dodjeli sredstava za subvencioniranje 50 posto najniže neto plate za mart za 855 uposlenika u 64 pravna i 215 fizičkih lica u ovom kantonu, ...

... kojima je zbog pandemije koronavirusa bio zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Na prijedlog Ministarstva za privredu, Vlada je dosad donijela 14 odluka kojima je odobrena subvencija u iznosu od 847.728 KM za ukupno 4.176 uposlenih u 1.475 privrednih subjekata.

Ministar za privredu Zlatko Jelić najavio je da će u ponedjeljak biti objavljen javni poziv za privredne subjekte koji su dostavili nekompletne prijave u periodu od 27. aprila do 5. maja da dostave nedostajuću dokumentaciju kako bi mogli ostvariti pravo na subvenciju.

Ovim subjektima će, kako kaže, biti ostavljen rok od tri dana da kompletiraju prijave na javni poziv. Radi se o zahtjevima 292 subjekta sa 956 uposlenih koje se ne žele odbiti, jer su ovi subjekti izmirili obaveze po osnovu javnih prihoda.

Nakon toga bit će predloženo Vladi donošenje preostalih odluka o odobravanju subvencije, čime će se okončati dodjela subvencija za mjesec mart.

Također, očekuje se i donošenje prvih odluka o dodjeli subvencije za april u punom iznosu minimalne plate u FBiH, jer je u toku obrada oko 1.600 dostavljenih zahtjeva privrednih subjekata iz ZDK, saopćeno je iz ZDK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo